26.03.2020

Negen rotondes Tiel opnieuw gemarkeerd

Jaarlijks worden de rotondes en markeringen van de gemeente Tiel consequent op peil gehouden. Als specialist in het aanbrengen van markeringen is Pelle Markeringen verantwoordelijk voor het jaarlijkse onderhoud in de gemeente Tiel. Wij gingen langs bij Arno Pelle (eigenaar Pelle Markeringen) om hier meer over te weten te komen.

De uitdaging

De rotondes en markeringen waren in zeer slechte staat; er ontstond onder andere spoorvorming en rafeling. ‘De rotondes waren nodig toe aan een verfrissende uitstraling en de staat van de belijningen was dermate slecht dat thermoplast niet meer de juiste oplossing was’, vertelt Pelle.

De meeste schade ontstaat bij thermoplastische wegmarkeringen. Pelle vervolgt: ‘Tijdens de hete zomers van de afgelopen jaren hebben we gezien dat thermoplast onder invloed van hoge temperaturen gaat vervormen en daardoor extra snel slijt, wat tot veel schade lijdt. Een bijkomend nadeel hiervan is dat de reflecterende glasparels en stroefheidsmiddelen wegzakken in de wegmarkeringen en hierdoor niet meer goed hun werk kunnen doen. We moesten op zoek gaan naar een innovatief systeem met een langere levensduur en een nieuwe applicatietechniek.’


De oplossing

Pelle: ‘Het was belangrijk dat er een passende oplossing kwam die jaren mee kan. Rekening houdend met o.a een langere levensduur is er uiteindelijk gekozen voor het koudplast twee-componentensysteem: Triflex Spritzharz 98:2, Type II.

Twee-componentenmarkeringen zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden dan thermoplast. Koudplast wordt, zoals de naam al doet vermoeden, koud aangebracht en is daardoor strakker, slijtvaster, stoot minder CO2 uit en is beter bestand tegen hoge temperaturen dan thermoplast. Én niet geheel onbelangrijk: het behoudt onder alle omstandigheden, ook bij nat weer en duisternis, zijn volledige functionaliteit.'

De lange levensduur is zeer wenselijk vanwege de toenemende verkeersdrukte. Bij meer verkeer en lange files wordt er meer gevraagd van de wegmarkeringen, zowel in duurzaamheid als in zichtbaarheid. Dit bevordert de mobiliteit. Naast koudsprayplast met een dunne laagdikte heeft Triflex ook koudplast met een dikkere laag ontwikkeld. Beide systemen zijn duurzaam, bijzonder slijtvast, hechten op elke ondergrond, harden snel uit en zijn beschikbaar in diverse kleuren. De koud- en sprayplasten worden geleverd met een kwaliteitswaarborg CE-markering. 


Het proces

Het aanbrengen van de systemen bestaat uit een aantal verschillende stappen. Allereerst werd alles nauwkeurig afgeplakt om de belijning zo strak mogelijk te krijgen. Na de voorbereidende werkzaamheden bracht Pelle de koudsprayplast aan, dit gebeurde met behulp van een spuitmethode. Vervolgens zijn de glasparels (een stroef makend middel) 
er overheen gestrooid.

De Spritzharz 98:2 werd door middel van een spuitpistool aangebracht. Deze machine zorgt ervoor dat het hoofdcomponent en de verharder nauwkeurig gedoseerd en gemengd worden, net voor het verlaten van het spuitpistool. Door het toepassen van deze techniek hoeft het spuitpistool alleen gereinigd te worden, waardoor er weinig afval overblijft.

Tijdens het aanbrengen is er consistent de juiste laagdikte aangehouden. ‘Wanneer de laag niet dik genoeg is, ontstaan er zwarte gaatjes in de markering en daarom is het cruciaal om het niet te dun aan te brengen’, vertelt Pelle. Koudsprayplasten kunnen zowel vlak als in structuurmarkering worden aangebracht. Als er een betere zichtbaarheid nodig is bij donkere en natte omstandigheden, is deze verschijningsvorm mogelijk als Type II markering.

Pelle: ‘Om een goede levensduur en dekking op de gerafelde ondergrond te garanderen is ervoor gekozen om de Spritzharz in te strooien met een ultralux Type II glasparel. Deze glasparel heeft als voordeel, dat de markering ook bij regen in de duisternis goed zichtbaar blijft. Het stroef makend middel is aangebracht middels een bepaalde techniek; de glasparels zijn met de hand in bogen gestrooid, zo vallen ze uit elkaar en verspreid het zich makkelijker. Al met al lag de aandacht bij het aanbrengen van voldoende laagdiktes, het gebruiken van de juiste applicatietechniek en het aanhouden van de gepaste dosering.’


Het resultaat

Gemeente Tiel is zeer tevreden met het resultaat. De rotondes en markeringen zijn voorzien van een vernieuwde uitstraling met mooie strakke markeringen en hoogwaardige systemen die de verkeersveiligheid ten goede komen. Pelle is goed te spreken over de producten van Triflex. ‘Wij hebben bewust gekozen voor Triflex vanwege de sterke kwaliteit van de materialen, de lange levensduur, goede werkbaarheid en matte uitstraling. Al met al een succesvolle klus en een voorspoedige samenwerking!’