De uitdaging
De huidige dakbedekking van deze twee tanks had op diverse plaatsen te maken met hevige lekkage. De wens van zuiveringstechnicus Rudy Schooltink (Waterschap Rijn & IJssel) was het duurzaam waterdicht maken van het bovendek van beide tanks. Triflex en Leemrijse Dak- en Wandtechniek voerden aanvankelijk een grondige dakinspectie uit.
De oplossing
De vaak eenvoudige onderliggende constructie van deze daken staat bloot aan tal van invloeden. Denk aan temperatuurverschillen, lopen op het dak en chemische belasting. Daarom is voor op de vlakke delen van het dak gekozen voor onder andere een ijzersterk en scheuroverbruggend Triflex afdichtingssysteem. Dit systeem biedt duurzame zekerheid op ieder oppervlak.
Aan Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) en Leemrijse Dak- en Wandtechniek de taak om de tankdaken aan te pakken. Als specialist in het duurzaam afdichten en beschermen van diverse bouwconstructies heeft TSA de juiste kennis in huis van het proces en de veiligheidseisen die worden gesteld vanuit het waterschap.
Voor de verticale delen, installaties en doorvoeringen van het dak is er gekozen voor een hoogwaardig, vloeibaar en scheuroverbruggend membraan, dat ieder dakdetail duurzaam omsluit als een tweede huid. Hoeken, opstanden en andere kritische details worden ondoordringbaar en naadloos afgedicht.
Voor de zeer complexe details is er gekozen voor een tweecomponenten vezelversterkte afdichtingshars, dat zich bij uitstek leent voor de afdichting van complexe detailleringen die in het oppervlak zijn geïntegreerd. Tot slot zijn de looppaden voorzien van een veiligheidsbelijning.
Het resultaat
Rudy Schooltink is goed te spreken over het resultaat. ‘Het resultaat is een waterdichte afdekking voor de komende jaren. Wij zijn nu al zeer tevreden, maar over de houdbaarheid kunnen wij natuurlijk nog niet veel zeggen. Dit wordt pas duidelijk na een aantal jaar. Het project heeft iets langer geduurd dan verwacht door de weersomstandigheden.
De samenwerking met Triflex en TSA verliep zeer voorspoedig. Omdat er in een ATEX-omgeving werd gewerkt, waren er diverse arbo-aspecten van belang. Deze aspecten werden echt nageleefd tijdens de werkzaamheden. Tot slot werd het afval direct opgeruimd en de werkplek netjes achtergelaten.’